Rechtbank: Speelhal schuldig aan dood kleuter na val van kussen

De rechtbank Noord-Holland heeft een speelhal in Grootebroek en de 52-jarige directeur van deze speelhal veroordeeld, vanwege aansprakelijkheid voor de dood van de vierjarige Maurycy.De kleuter overleed begin januari 2016 als gevolg van een val van een opblaasbaar speeltoestel.

De rechtbank heeft de speelhal een geldboete van 20.000 euro opgelegd. De directeur is veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden. Een medewerker van de speelhal en een begeleider van het kinderdagverblijf zijn vrijgesproken.

De kleuter was op 31 december 2015 met zijn kinderdagverblijf op een uitstapje naar de speelhal en viel daar van een opblaasbare klimheuvel af. Hij liep hersenletsel op en overleed negen dagen later.

‘Speelhal en directeur verzaakten hun zorgplicht’

De rechtbank verwijt de speelhal en de directeur schending van hun zorgplicht. Het speeltoestel werd onjuist gebruikt, personeel en bezoekers waren niet voorgelicht over de risico’s ervan, er was onvoldoende toezicht bij het speeltoestel en er waren ook onvoldoende veiligheidsmaatregelen getroffen.

Een 29-jarige medewerker van de speelhal is vrijgesproken. De rechtbank heeft vastgesteld dat hij geen verantwoordelijkheid droeg voor het beheer van de speelhal en de geldende veiligheidseisen.

Ook een 32-jarige vrouw, die als begeleider van het kinderdagverblijf van Maurycy mee was, is door de rechtbank vrijgesproken van schuld aan zijn dood.

NVWA erkende eerder al dat er grove fouten zijn gemaakt

Toezichthouder NVWA erkende eerder al fouten te hebben gemaakt. De waakhond controleerde de speelhal in 2013. Minister Bruno Bruins (Volksgezondheid) meldt dat die controle niet voldeed aan de eisen die daaraan worden gesteld.

Zo heeft de NVWA verzuimd te constateren dat het springkussen niet was voorzien van een goede beveiliging tegen vallen en dat maatregelen voor valdemping ontbraken. De toezichthouder had volgens het eigen beleid het toestel moeten verzegelen en een herinspectie moeten uitvoeren. Tevens ontbraken de certificaten van goedkeuring voor de toestellen.