Aandacht voor reacties over slachtoffers op social media: “Ik kon wel huilen”

AMSTERDAM – “Onkruid moet je zo jong mogelijk weg schoffelen.” Die reactie leest Jack Keijzer op internet, een paar dagen nadat zijn zoon Pascal is vermoord. “Dat heeft me ontzettend veel pijn gedaan”, vertelt hij. 

Slachtoffers en nabestaanden krijgen helaas veel te vaak te maken met kwetsende en negatieve reacties op social media. Daarom lanceert Slachtofferhulp vandaag een campagne om meer aandacht te vragen voor de positie van het slachtoffer.

“Wij vinden het belangrijk om mee te werken aan de bewustwording, wat de impact is als je iets op sociale media zet”, vertelt Liesbeth van den Driest van Slachtofferhulp.

Jack Keijzer verliest zijn 16-jarige zoon Pascal in 2007. Hij wordt vermoord vanwege een ruzie om drugs. De kwetsende opmerkingen die Jack op internet leest, blijven hem tot de dag van vandaag bij. “Ik ben het nog een keer gaan lezen en ik kon wel huilen, zo verschrikkelijk erg vond ik dat.”

Confrontatie
Jack besluit degene met zijn kwetsende reactie te confronteren. De schrijver blijkt geen idee te hebben wat voor impact zijn opmerking heeft. Ook had hij niet gedacht dat Jack de reactie ooit zou lezen.

Slachtofferhulp heeft een duidelijke boodschap aan de plaatsers van kwetsende reacties op social media. “Wees je bewust van het effect op degene om wie het gaat. Dus voordat je impulsief iets post, al is het maar een halve minuut, denk even na voordat je iets schrijft!”

Bron: RTV Noord Holland